Lomi Lomi

 “It’s better to do nothing and be totally present than do a lot without presence.”
Kahu Abraham Kawai’i Kahuna.

 
 

Lomi Lomi massage 'Temple style'

Buiten een heerlijke (olie)massage is dit een diepe spirituele massage waarin de cliënt wordt uitgenodigd om verantwoordelijkheid te nemen voor zijn of haar eigen fysieke, emotionele en spirituele welzijn door het verhogen van de eigen lichaamstrilling. Het daagt je uit om een reis naar je centrum te maken, en alle beren, (plaag)geesten en monsters die je op je weg tegenkomt te verslaan. Kahuna bodywork heeft een diepere betekenis en wordt ingezet bij cliënten zodat zij mogelijk meer inzicht krijgen in zichzelf en interne processen en hoe die zich verhouden met de buitenwereld.

Een Kahuna bodyworker zal nooit een bepaalde uitkomst van de sessie beloven. Alles wat de cliënt ontvangt is dat wat nodig is om de volgende stap te kunnen maken, ongeacht wat de cliënt of Lomi Lomi practitioner denken dat er nodig is. 

Bij Lomi Lomi draait het om een gedeelde intentie in de spirit van Aloha, vanuit ons center, vanuit gevoel terug te komen bij de verbinding met onszelf. De practitioner zal voor de start van de Lomi Lomi eerst energetisch afstemmen op de ontvanger.. waardoor er een geborgen en veilig veld ontstaat om los te kunnen laten en weg te zakken in een diepe ontspanning.


Het eerste doel van Kahuna bodywork is om de cliënt volledig te laten ontspannen met de ritmische basis strokes. De voortdurende beweging op het ritme van de energie (mana) worden ondersteunt door de Ka’aleleau (the Flying dance).

De lange strelende bewegingen bevorderen de communicatie tussen de cellen van het lichaam, de hartslag en de ademhaling van de cliënt. Om deze staat van ontspanning te bereiken werkt de Kahuna bodyworker zonder agenda, zonder doel, het enige doel is navigeren over het lichaam en luisteren naar het lichaam onder zijn/haar handen. Lomi Lomi werkt op alle niveaus, emotioneel, metaal, geestelijk & spiritueel niveau wat de cliënt de mogelijkheid biedt om te transformeren en naar zijn/haar centrum te gaan.

Met het diepere bodywork wordt de focus gelegd op het masseren van de spieren, pezen, banden en stretchen van het lichaam.Abraham Aua’ia Maka’i’ole Kawai’i – Kahu genoemd – was een groot man die vele harten heeft geraakt met zijn visie, inzichten en wijsheden. Hij had een jonge geest met een missie. Zijn missie was om zichzelf te zijn en anderen hun persoonlijke missie te helpen ontdekken. Hij gebruikte Lomi Lomi als middel voor deze transformatie.

Kahu Abraham Kawai’i ontwikkelde de Kahuna Templestijl Lomi Lomi in de jaren 80 en doceerde deze stijl voor de eerste keer in 1989 in Australië. De massage was slechts een klein onderdeel van de Kahuna training en onderdelen die Kahu gebruikte om mensen meer inzichten te geven. In de eerste plaats wilde hij zijn studenten leren om hun kennis te verbreden en hun grenzen te verleggen via body movement, ademhalingstechnieken en het verlagen van de hartslag.   Belangrijke onderdelen waren het leren van respect, juiste houding, waardigheid, nederigheid, gevoeligheid door volmondig ‘ja’ te zeggen tegen alles wat het leven ons biedt, goed, slecht, mooi of vervelend. De Kahuna gaf ons de Kahuna principes mee om zo te leren omgaan met alle situaties die zich voordoen in ons leven.

Soms is het lastig te begrijpen dat de Kahuna principes niet duizenden jaren oud zijn maar pas in de jaren 80 zijn ontwikkeld door de grootste Hawaiiaanse Kahuna. Het enige oude aan deze principes is dat de bron duizenden jaren oud is, en dat de principes zijn afgeleid vanuit de Hawaiiaanse gevechtssport de Lua.

Maar wat wordt er dan bedoelt met de tempel? Een Kahuna student leert het lichaam te zien als een tempel, een heilige plaats waar je heilige ziel in woont en bereid is om te groeien en te vliegen.

In 2004 heeft Kahu deze wereld verlaten, dit is een groot verlies voor de zijn leerlingen en leerlingen die nog komen. Er zal waarschijnlijk nooit meer zo’n grote Hawaiiaanse Kahu komen die zo’n grote bijdrage gaat leveren aan het Hawaiiaanse bodywork.

Kahu moedigde zijn leerlingen nooit aan om de Hawaiiaanse cultuur en gewoontes over te nemen, maar moedigde ze juist aan om de wijsheid in zichzelf te vinden en een verbinding te maken met zijn/haar eigen voorvaderen (Aumakua).