Wat is Reiki?

Reiki wordt wel vertaald als universele energie. Letterlijk vertaald uit het Japans betekent het kracht van de zon.

De naam luidt officieel 'Usui Shiku Ryoho', of in het Nederlands 'De Usui reikimethode'. Reiki is een vorm van energieoverdracht. De helende energie werkt zowel op lichamelijk als op geestelijk, emotioneel en spiritueel niveau. Het mooie is dat iedereen die zich er voor openstelt deze methode eigen kan maken.

Reiki werkt als de zachte stroom van liefde die het natuurlijke vermogen van het lichaam activeert om zichzelf te genezen en in balans te brengen. De eigenlijke behandeling bestaat uit rustige handoplegging. 

Er hoeft geen diagnose te worden gesteld, de energie volgt zijn eigen weg en iedereen krijgt precies wat hij of zij nodig heeft.

Zowel op lichamelijk, emotioneel, mentaal als spiritueel niveau word je je bewust van de blokkades die onbewust zijn opgebouwd als bv.zelfbescherming. De overbodige blokkades worden op een zachte manier losgemaakt en opgeruimd.

Reiki geven is even ontspannend als Reiki ontvangen omdat de universele energie door de gever en de ontvanger stroomt.

Er wordt niet met de eigen energie van de behandelaar gewerkt, waardoor ook geen ziektes en/of spanningen doorgegeven kunnen worden. 

Het mooie van Reiki is de is de eenvoud.


Tijdens een Reikisessie

Wat gebeurt er tijdens een Reikisessie?

Tijdens de sessie is de cliënt volledig gekleed en ondergaat een aaneenschakeling van zachte handposities op diverse plekken aan de voor- en achterzijde van het lichaam. Dit kan liggend maar ook terwijl u op een stoel zit, het gaat er om dat u zich prettig voelt. De aanraking is zacht, licht en comfortabel. Mocht u het niet fijn vinden om aangeraakt te worden, dan houd ik mijn handen op enkele centimeters afstand.

U kunt sensaties als warmte, tintelingen, koude of trillingen op de plek die behandelt wordt of in andere delen van het lichaam ervaren. Het is ook mogelijk dat u vrij weinig ervaart. Reiki werkt in op verschillende niveaus van bewustzijn waardoor het kan zijn, dat u niet direct iets waarneemt tijdens de behandeling zelf, maar dat dit in de opeenvolgende dagen of weken na de behandeling voelbaar wordt. Mocht u tijdens een behandeling een onaangename sensatie ervaren, kunt u dit gerust aangeven!

Alles wat tijdens een sessie besproken wordt is vertrouwelijk. Voorafgaand aan de eerste sessie vind er een korte intake plaats, waarbij er gevraagd kan worden naar eventuele klachten en om voor uzelf een intentie in gedachten te nemen waarmee u de sessie in gaat.

Wat ik vaak terug hoor na een Reikisessie is dat de cliënt een gevoel van welzijn en zeer diepe rust en/of ontspanning heeft ervaren en als het ware even terugkomt bij zichzelf.

Een gemiddelde sessie start vanaf 30 min tot 1 of 1,5 uur. De wensen en behoeften van de cliënt staan hierbij centraal.

Tijdens de Reiki draagt u warme en comfortabele kleding die niet knelt.

Ik zorg voor een schone, prettige, warme en rustige ruimte. Tijdens de sessie staat er zachte muziek aan op de achtergrond en brand ik regelmatig wierook (indien geen bezwaar).

Wat kan een Reikisessie betekenen voor jou?

Reiki biedt troost wanneer het leven moeilijk is
Het ontspannende karakter van Reiki kan erg nuttig zijn voor mensen, vooral in de moeilijkere tijden van het leven. We kunnen ons allemaal overweldigd of niet verbonden voelen, soms ervaart men echt een gevoel van isolatie, zowel emotioneel als spiritueel. Een Reikisessie kan gevoelens van vrede, gecentreerdheid en het vermogen om beter met de uitdagingen van het leven om te gaan, oproepen.

Reiki kan nuttig zijn in omstandigheden van korte duur, maar kan ook ondersteuning bieden op de langere termijn. Denk hierbij bv. aan burn-out klachten, spanningsklachten, angstgevoelens en/of depressie waarbij troost, acceptatie en de geborgenheid tijdens een sessie een positievere kijk kan bieden.

Ondersteunend tijdens de zwangerschap
Reiki kan geweldig zijn voor zwangere vrouwen. Behandelingen kunnen erg ontspannend en plezierig zijn voor de moeder en kind. (Let op: in het 1e trimester is het niet gewenst, ivm. de lichaamstemperatuur die nodig is voor de innesteling van de vrucht. Tijdens diepe ontspanning veranderd deze.)

Rustgevend voor kinderen

Kinderen houden meestal van Reiki en ervaren dit als rustgevend en soms krijgen zij tintelende sensaties tijdens een sessie. De duur van een sessie is vaak korter dan voor een volwassene.

Geruststellend voor dieren
Dieren reageren ook goed op Reiki, ook zij vinden het ontspannend en rustgevend
 
Rustgevend aan het einde van het leven
In dergelijke gevallen kan Reiki een grote troost zijn en een gevoel van vrede en acceptatie bevorderen voor de stervende en hun families.

Hoeveel Reiki heb ik nodig?

Een enkele sessie is misschien voldoende, maar u kunt dit het beste met uw behandelaar bespreken. Als u bijvoorbeeld langdurige emotionele of spirituele problemen heeft, kan een reeks sessies nuttig zijn. Als u merkt dat er nuttige veranderingen plaatsvinden, is het in het algemeen een goed idee om de behandeling voort te zetten.
 
 
 

Contra indicaties

Er zijn geen contra-indicaties bekend voor Reiki. Het is een non- invasieve behandelmethode die in verschillende omgevingen kan worden geleverd en waarvoor geen speciale apparatuur nodig is.

Wel raadt ik u aan om bij acute en langdurige ernstige klachten altijd eerst contact op te nemen met uw (huis-)arts!